Gradina celor patru anotimpuri - Toamna

In: Peisagistica Vizualizari: 11679

In fiecare anotimp natura isi dezvaluie frumusetea ei prin noi culori si texturi unice, aparte. Fiecare planta, copac si firicel de iarba contribuie la realizarea tablourilor minunate din gradina celor patru anotimpuri. 

Toamna este anotimpul culorilor calde, a nuantelor focului. Iata sfaturile noastre pentru crearea unei gradini spectaculoase indiferent de anotimp.

Cat de de placut este sa poti admira splendoarea gradinii in fiecare anotimp. Fiecare planta si fiecare copac incununeaza deosebit peisajul unui spatiu verde prin culori, texturi si nuante diferite.

Odata cu trecerea anotimpului cald de vara incet se asterne peste natura bruma si aerul racoros de toamna. Chiar daca natura ofilita primeste usor nuante calde de portocaliu, galben, ruginiu si  nuante de rosu radiant, gradina poate radia de frumusete si in acest anotimp melancolic. Profita de aceste nuante deosebite si decoreaza-ti gradina cu cele mai minunate selectii de plante de toamna pentru a realiza o gradina deosebita in anotimpul visator.

Plantele care predomina in anotimpul de toamna sunt plante si arbusti decorativi cu fructe si desigur copaci cu frunzisul colorat in nuante calde radiante.

Cele mai atractive soiuri de arbusti cu fructe sunt soiurile din Pyracantha. Catina ornamentala (Pyracantha) este o planta deosebita, perfecta pentru a decora gradina de toamna. Fructele sale care sunt insirate precum margelele colorate in nuante de galben, portocaliu si rosu creeaza efecte deosebite in orice tip de gradina. Planta poate fi sadita ca si gard viu sau ca arbust decorativ. In plus, fructele sale persista pana tarziu in iarna.

Un alt soi deosebit este Scorusul de munte (Sorbus aucuparia) este un arbore de talie mijlocie cu frunzele cazatoare. Fructele cresc dens in buchete in nuante de rosu-portocaliu si decoreaza frumos gradinile tomnatice.

Intrand in categoria copacilor cu frunzele deosebite, Arborele de guma (Liquidambar styraciflua)  este o selectie deosebita care poate transforma gradina de toamna intr-un peisaj unic. Frunzisul este cazator, colorat in nuante aprinse de rosu, visiniu si portocaliu. Stejarul Rosu American este ideal pentru decorarea gradinilor mari. Frunzisul sau dens ce imbraca o coroana imensa devine colorat odata cu primele zile de toamna.

Pentru gradinile mici se pot face selectii din arbusti de talie mica precum Evonimus Compact. Anotimpul de toamna transforma frunzisul arbustului in nuante intense de roz.

Florile superbe ale plantei Ligularia impodobesc peisajul de toamna cu lumanari in nuante intense de galben.

Efectul de ziduri ascunse, pline de viata, imbracate cu frunze colorate le poti obtine prin plantarea Vitei Japoneze. Aceasta planta imbraca superb orice perete, zid, cladire sau spalier cu frunze decorative ce au nuante interesante si mult mai atragatoare in anotimpul de toamna.

Gradina in anotimpul de toamna pe langa culorile minunate poate oferi si fructe delicioase daca plantezi soiuri de vita de vie. Ciorchinele puternic impodobite cu boabe apetisante si stralucitoare creeaza cu adevarat un spatiu verde superb si bogat de toamna.