Iazul din gradina va deveni decorul principal al gradinii daca vei stii cum sa il decorezi. Locul pentru pozitionarea iazului trebuie ales intr-o portiune cat mai vizibila pentru ca tu si privitorii sa va bucurati de peisajul acestuia. Nu uita, iazul nu trebuie amplasat intr-un loc umbros, alege un loc cu lumina sau semiumbra pentru ca plantele acvatice sa fie pline de vitalitate. Dimensiunea iazului trebuie luata in calcul in primul rand fata de dimensiunea pe care o are gradina. Specialistii recomanda ca forma iazului sa fie asemenea unei forme cat mai naturale, evitand formele rectangulare. Astfel, decorul gradinii si aspectul iazului vor arata cat mai natural.
Fiindca tu nu doresti ca in mijlocul gradinii tale sa ai doar o groapa mare cu apa, iazul construit va avea nevoie de decorarea lui cu multe plante acvatice care rezista si traiesc intr-un mediu acvatic si umed. Cu ajutorul plantelor acvatice efectul va fi garantat. Iazul va primi o infatisare cat mai reala. Acesta poate fi decorat cu plante atat din interiorul lui cat si pe marginea acestuia. Plantele pentru decorarea iazului mai au un rol foarte important si anume de a mentine apa curata si de a opri raspandirea excesiva a algelor. Plantele acvatice sunt foarte rezistente si nu necesita ingrijiri deosebite.
Planta perfecta pentru a decora apa cristalina a iazului este nufarul. Gingasia si frumusetea nufarului va oferi un aspect uluitor apei lucioase ce reflecta lumina soarelui asemenea unei oglinzi clare. Atat frunzele plutitoare, cat si florile mari ale nufarului vor fi decorul principal al apei, bijuteria si atractia iazului.
Pentru ca iazul sa arate cat mai real si mai atragator, marginea acestuia trebuie luata in considerare. Decorarea marginilor se poate face cu elemente naturale, cu pietre sau lemn si desigur cu diferite soiuri de plante acvatice. Pentru ca iazul sa fie desprins din peisaje de basm poti aseza si un mic podet, statuete si diferite ornamente din piatra sau ceramica pe langa care pot sa plantezi diferite plante, care mai de care mai atragatoare.
Papura Pitica in combinatie cu Iarba Rosie de Balta vor arata grozav pe marginea apei limpezi a iazului. Daca iazul din gradina are o dimensiune mai mare, poti realiza efecte de cascade impodobite cu o vegetatie bogata de plante acvatice. Cand vei privi imaginea iazului vei simti cum linistea te cuprinde, parca te vei afla singur in fata unei cascade mari si picaturile de apa cristalina iti stropesc fin obrajii si pleoapele inchise.
Ierburile acvatice decorative au o delicatete si un aspect deosebit care se combina perfect cu florile acvatice. Pentru o combinatie reusita se poate planta Irisul de Balta intr-o combinatie cu Stuful Karka. Culorile Irisului de Balta alaturi de culorile dungate ale stufului Karka ofera prospetime si frumusete decorului iazului.
Inspre iaz realizeaza o carare pavata cu pietre care te va conduce pana la lacul fermecat din gradina. Pe langa carare planteaza plante cu flori care sa formeze borduri interesante.