Stancaria - amenajarea unui peisaj montan in propria gradina.

In: Peisagistica Vizualizari: 22051

In amenajarea unei stancarii si a unei gradini alpine, materialele necesare pentru realizarea decorului sunt in primul rand piatra si desigur plantele de stancarii si coniferele pitice. Realizarea unui decor de stancarie va crea un efect cu adevarat real, desprins parca dintr-un peisaj montan. 

Aranjamentele de stancarie, pe langa frumusetea pe care o ofera decorului din gradina, nu necesita ingrijiri foarte dese si foarte detaliate.

Primul lucru principal in realizarea unei amenajari de stancarie este locul si pozitionarea dorita. Locurile ideale pentru realizarea stancariei sunt cele deschise si cu multa lumina, deoarece multe plante folosite pentru decorarea unui aranjament de stancariei prefera locurile cu mult soare. Deci alegerea unui loc la umbra nu este indicata pentru acest tip de aranjament. Nu uita, aranjamentul de stancarie trebuie sa fie atractia principala a gradinii deci ne vom folosi de un loc bine pozitionat, un loc deschis usor de observat de catre privitori si nu unul ascuns.

Marimea decorului de stancarie trebuie aleasa in functie si de dimensiunea gradinii. Specialistii in amenajarile peisagistice de gradina nu recomanda a se depasi 10 metri patrati pentru realizarea unui decor de stancarie.

Dupa ce s-au ales pietrele dorite si roci de diferite dimensiuni, elementul principal care ofera viata si culoare aranjamentului de stancarie sunt plantele. Fara prezenta si frumusetea acestor plante, aranjamentul de stancarie va arata ca un morman banal de pietre.

Plantele de decor pentru utilizarea peisajului de stancarie trebuie sa fie cele naturale din regiunile alpine si nici intr-un caz nu se vor folosi plante exotice. Plantele de stancarie pentru realizarea unui peisaj cu adevarat real sunt plantele perene, pitice, taratoare, conifere pitice si ierburi decorative. Datorita miilor de specii de plante potrivite mediului de viata alpin si stancos, alegerea acestora este foarte usoara.

Coniferele pitice sunt arborii perfecti pentru decorul stancariei. Varietatea este larga, se pot alege Brazi Argintii, Chiparosi Japonezi, Molizi Conici, Pini de Munte sau diverse soiuri de Tuia Globulara pitica. Coniferele au un rol deosebit de decorativ in aranjamentele de stancarie. Ele sunt arbori vesnic verzi, astfel in anotimpul de iarna aranjamentul de stancarie nu va ramane gol si lipsit de importanta ca si atractie peisagistica. Prin plantarea diferitelor specii de conifere cu diferite forme si marimi, peisajul de stancarie va fi plin de viata si culoare chiar si in anotimpul de iarna. Un peisaj de gheata in nuante de verde si argintiu.

Aranjamentele de stancarie vor scoate in evidenta frumusetea plantelor pitice care poate daca sunt plantate in alte regiuni din gradina ele vor fi acoperite de alte plante sau frumusetea acestora va fi pusa in umbra datorita plantelor mai mari si mai impunatoare.

Plantele perene cu flori ofera o paleta coloristica interesanta acestui tip de aranjament. Frumusetea florilor, a culorilor si a tufelor bogate si compacte se vor evidentia foarte bine daca acestea sunt plantate in trepte.

Se pot face combinatii de culori prin plantare diferitelor soiuri de plante cu flori si cu ierburi decorative precum Urechelnita si Iarba Grasa.

Clopotelul Carpatin va forma tufe bogate in nuante de albastru sau alb. Floarea de Colt are tufe bogate cu stelute argintii. Limba pestelui ofera buchetele in culori vibrante.

Aranjamentele de stancarie aduc frumusetea peisajelor alpine in propria ta gradina si formeaza un decor ce iti taie rasuflarea.