Perene pentru gradini umbrite

In: Practic in gradina Vizualizari: 16220

Plante perfecte pentru zonele umbrite din gradina.

Stim foarte bine ca plantele au nevoie de lumina soarelui pentru a se dezvolta insa este posibil ca dimensiunile sau amplasamentul unei gradini sa nu permita patrunderea constanta a razelor soarelui. Poate ca mica gradina este situata intre cladiri sau ziduri inalte sau poate vreti sa utilizati cat mai optim spatiul de sub umbra unor copaci desi. Oricare ar fi cauza, noi avem solutia! Va prezentam cele mai frumoase soiuri de plante perene care tolereaza sau chiar iubesc locurile umbrite.


Hosta sau crinul de toamna este perfect pentru gradinile umbrite. Apreciata foarte mult pentru frunzele ei, aceasta planta este excelenta in gradinile de perene sau cele mixte si se prezinta excelent si ca planta acoperitoare de sol. Arata foarte bine in combinatie cu ferigi sau Astilbe. Florile ei se aseamana cu crinii si au culoarea lavandei spre alb. Acestea apar vara. Hosta nu necesita mai mult de 4 ore de expunere la soare pe zi.


Vinca Minor sau Pervinica ofera o combinatie ideala intre florile albastre spre violet si frunzele verzi lucioase. O planta de primavara, Vinca Minor este o acoperitoare de sol de incredere si o solutie foarte buna pentru zonele de sub umbra copacilor, chiar si in  locurile cu soluri mai sarace. Ea se dezvolta cel mai bine daca este ferita de razele dogoritoare ale soarelui de dupa-amiaza.


Ferigile sunt probabil cele mai cunoscute plante rezistente la conditii de umbra si au fost mereu o aditie excelenta la gradinile si spatiile umbrite. Varietatea de forme, texturi si nuante asigura ca indiferent de stilul gradinii sau de plantele din proximitate, ferigile vor contribui la realizarea unui aspect viu si frumos. Ferigile nu necesita mai mult de 3-4 ore de expunere la soare pe zi si prefera solurile umede si acide.


Astilbe este o planta superba cu flori impunatoare in diverse culori, o adevarata piesa de rezistenta a gradinilor umbrite. Este deosebit de atractiva in combinatie cu ferigi sau Hosta si arata superb langa apa. Florile rezista mult timp dupa taiere si arata foarte bine si dupa uscare.